Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Торта по поръчка без захар – мисията възможна

Две парчета торта Пистачо и чаша кафе

С торта може да се отбележи специален повод или просто да се подслади следобедното кафе с любим човек. Но всеки един пласт от класическата торта включва захар – от сместа на блатовете до украсата. Затова тя често остава само блян за хората на по-строга диета или за тези, спазващи хранителни ограничения поради здравословен проблем.

В статията ще разгледаме възможно ли е да се създаде торта по поръчка без захар, която да има не само близки вкусови качества до класическата, но и да е по-здравословна и позволяваща да се насладиш на любимия десерт, дори ако спазваш определени хранителни ограничения.

Възможно ли е да се направи торта без захар

Обикновено, когато става въпрос за торта, често изниква представа за захарно изделие с бяло брашно и различни цветни украси. Тя може да е многоетажна или кръгла, да е семпла или облечена във фондан и украси със сметана.

Още при забъркване на сместа за блатовете за тортата, независимо дали са пандишпанови, или многолистни, захарта е основен компонент. Тя осигурява сладостта на продукта, но има и друга роля – да помага сместа да е по-хомогенна, а крайният продукт да не е прекалено сух и блед. От друга страна, ако се прекали със захарта, сместа става тежка, лепкава и по-трудно се изпича.

Захарта участва и в състава на кремовете за плънка на тортата, както и при самата украса. При украсите на тортите се използва фондан, който представлява захарно тесто, оформящо се в желаните форми подобно на пластелин. Друг вариант за украса на торта са различните кремове, като най-популярните са маслен крем (Butter cream) и швейцарски крем (Swiss meringue cream). И при двата крема се използват значителни количества бяла пудра захар.

Затова повечето хора често погрешно смятат, че торта без захар не може да се направи нито с достатъчно добри вкусови качества, нито с достатъчно привлекателен вид.

Всъщност захарта в рецептите за торти има много здравословни заместители, които позволяват да се хапва и от хора на по-строг режим. Мед, сироп от агаве, кленов сироп, меласа и кокосова захар са само част от вариантите, с които тя може да се замени. Някои рецепти позволяват захарта да се замести изцяло с плодове, които да придадат естествена сладост на тортата. А други дават подходящи варианти за замяна на захарта в кремовете за украса с различни по вид естествени подсладители. 

Здравословна торта без захар

Скрабъл плочки Sugar Free
Торта по поръчка без захар - мисията възможна 4

Когато се налага по-сериозно спазване на ограничения, поради заболявания, свързани с инсулина, заместители от типа на мед, меласа и други не са подходящи. Тогава трябва да се следи много внимателно крайният продукт да е наистина диетична торта без захар, която да може да се консумира без опасения.

Торта за диабетици

Диабетът е метаболитно заболяване, при което е характерно повишение на нивата на кръвната захар (глюкоза). Глюкозата е основен източник на енергия, която с помощта на хормона инсулин навлиза в клетките и служи за енергия за различни процеси. Набавянето на глюкоза става от храните, които ядем, затова при диабет диетата е изключително важен фактор, а фокусът е върху здравословни храни. Освен внимателно следене на състава на тези храни, трябва да се отчита и количеството, което се консумира от тях. Това е особено важно за десертите, заради вероятността да са направени с бяла захар и бяло брашно. И все пак, консумацията на някои десерти е възможна, като ключът е в умереност и правилни съставки.

Затова при направата на торта за диабетици трябва да се постигне такъв баланс, при който тя да е направена без вреда за организма, но и да е вкусна и консумацията ѝ да доставя удоволствие. 

Това означава, че естествените заместители като мед и сиропи, както и плодове отпадат, поради високото им съдържание на захар и въглехидрати. Вместо тях за диетични торти без захар се използват подсладители като еритритол, малтитол, ксилитол и стевия.

Еритритол се получава при процес на естествена ферментация и е добре познат в хранителната индустрия от години. Еритритолът е чудесен вариант за печива, защото не ги изсушава.

Еритритолът има около половин калория за грам, а гликемичният му индекс е 0, което означава, че не оказва влияние на инсулина. Това го прави много подходящ за диабетици и за хора на нисковъглехидратни диети като кето режим.

Малтитол е естествен подсладител, извличан от зърнено нишесте. Често се използва при храни за диабетици, защото съдържа два пъти по-малко калории от захарта, а гликемичният му индекс е в рамките на нормата за диабетици.

Ксилитолът е всъщност натурална брезова захар и е доста подобен на еритрола – съдържа по-малко калории от захарта и има нисък гликемичен индекс.

Стевията е подсладител с абсолютно естествен произход и нула калории, който е много подходящ за диабетици и хора на диетичен режим без захар, които обичат сладко.

Торта при безглутенова диета

Бадемов кейк без глутен
Торта по поръчка без захар - мисията възможна 5

Спазването на безглутенова диета се налага, когато има непоносимост към глутен, който се съдържа в много храни и особено пшеница. Причините за тази непоносимост са различни – целиакия, чувствителност към глутен или алергия към пшеница. След консумация на глутен, хората с непоносимост изпитват стомашен дискомфорт, подуване, гадене, главоболие, умора. Затова за тях е важно да консумират безглутенови продукти, приготвени с подходящи заместители, които няма да предизвикат подобни неприятни симптоми.

Безглутенова торта без захар при непоносимост към глутен се прави с алтернативни брашна, които съдържат малко или никакъв глутен. Това най-често са ядкови брашна като орехово, бадемово, кокосово и други. Може да се използва и оризово брашно, както и специално създадени безглутенови брашна за печива.

Някои от тези брашна всъщност водят до по-вкусно  печиво от това, направено с пшенично брашно. Например ядковите брашна задържат влага по-добре от пшеничното брашно и крайният продукт, приготвен с тях, не е сух и има по-добър вкус, който се запазва по-дълго.

Торта по поръчка без захар – мисията възможна

Две парчета класическо италианско Тирамису
Торта по поръчка без захар - мисията възможна 6

Здравословната торта по поръчка може да върне отново приятната емоция за всички гости в края на парти или специален повод. Когато тортата е не само вкусна, но и здравословна, приготвена с внимание и качествени съставки, може да си спокоен, че всеки твой гост ще ѝ се наслади и няма да се чувства изолиран от хапването на десерт.

Чудесен вариант при режим на хранене без захар и глутен е да се избере здравословната торта без захар и глутен по поръчка, приготвена със здравословни заместители, която е разделена на порции. Всяка порция е подходяща за едно ядене и може да се постави в кутия или дори да се увие във фолио с цел да се замрази във фризера. Така винаги, когато имаш гости или ти се хапва сладичко, ще можеш да изкараш една порция и да имаш вкусен и полезен десерт с подходящ състав.

Ние, от Baci Dolci, предлагаме пет авторски интерпретации на класически италиански десерти, които сме приготвили без захар и глутен, но с много страст и внимание. Нашите десерти съдържат 0% глутен и между 0,4 и 1,8% обща захар (бяла, млечна и плодова захар).

  1.  Матча с орехи без захар и глутен

Тази торта без захар е невероятна комбинация от японски зелен чай Матча, крем със сметана и маскарпоне и леки орехови блатове. Всяка хапка се топи в устата и макар да се усеща сладост, тя носи само 0.04 гр естествени захари. Без добавена захар и с блат от орехови ядки нашата Матча е идеалната торта по поръчка, ако обичаш свежи и леки комбинации.

  1.  Тирамису без захар и глутен

Тирамисуто е класически италиански десерт, който комбинира три от най-хубавите съставки, идващи от Италия – еспресо, бишкоти и маскарпоне. Качествено еспресо и капка-две амарето, в което са потопени бишкоти, се допълват с невероятен крем с маскарпоне, пресни жълтъци и сметана. И за финал поръска от качествено какао, което да подчертае елегантно вкуса на десерта. Макар той да не се пече и захарта в него да е само в бишкотите и крема, тя все пак не може да се консумира при наличие на хранителни ограничения. Затова нашият вариант Тирамису торта без захар и глутен е идеален, ако обожаваш този десерт, но не можеш да консумираш класическата му версия. Една хапка Тирамису ти носи 0,09 гр естествени захари.

  1.  Пистачо с ягоди без захар и глутен

Нашата версия на пистачо е подходяща, ако обичаш екзотичния вкус на шам фъстък, който е комбиниран с ягоди и богат лимонов крем със сметана и крема сирене. Тази комбинация е неустоима, а това, че десертът е здравословен, го прави още по-сладък. Една хапка от него ти носи 0,19 гр естествени захари.

  1.  Рондине без захар и глутен

Този десерт се прави по изцяло наша авторска рецепта. Какаовият блат, напоен с портокалов сироп, заливаме с трюфелов шоколад. Тази невероятно ароматна и сочна основа е покрита с голям бял облак от сметана, маскарпоне и жълтъци. Завършваме десерта с ръчно настърган натурален шоколад. Една хапка от него ти носи 0,11 гр естествени захари.

  1.  Шоко трюфел без захар и глутен

Нашият шоко трюфел е наистина неустоим за обичащите шоколад. Какаовите блатове напояваме с портокалов сироп, а след това заливаме със специално приготвяна от нас смес трюфелов шоколад – натурален шоколад, краве масло, сметана и капка-две карибски тъмен ром. Завършваме с млечен крем и десертът е готов за хапване. А една хапка от него носи само 0,11 гр естествени захари.

Нашите торти по поръчка без захар и глутен са перфектният десерт за диабетици, хора на хранителни режими и хора с глутенова непоносимост.

Диабетът и глутеновата непоносимост не трябва да спират радостта от няколко хапки от любимата торта. Когато е приготвена с правилните качествени съставки и се следи внимателно за порции и грамаж, може спокойно да се радваш на торта без захар и глутен и да върнеш сладостта в живота си.

Защото десертите имат вкусна и здравословна страна, а ние се стремим да я показваме и със страст да я доставяме всеки път. А дали ще споделиш нашия десерт с близки и приятели, или ще го запазиш само за себе си, решението оставяме на теб.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!