Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Безглутенова диета – кога спазваме такава и какво може и не може да консумираме при нея

Надпис Без глутен върху черен плот, посипан с брашно

Глутенът е основен протеин в пшеницата и в различни видове нейни хибриди като спелта и пшеничен зародиш и се среща в много храни и напитки. Повечето хора нямат проблем при консумацията на този протеин, но понякога той може да причини здравословни проблеми. Тогава се налага да се спазва безглутенова диета.

В статията ще разгледаме какво точно представлява тази диета, кога се налага да се спазва и какво може и не може да се консумира при нея.

Кога се налага да спазваме безглутенова диета

Поради факта, че глутенът се влага в много и разнообразни продукти, храненето без глутен често се превръща в трудна, но важна задача за хората, които имат проблем с този протеин.

Сред най-честите оплаквания, които възникват при непоносимост към глутен, са стомашен дискомфорт, умора и проблеми с концентрацията.

Причините за поява на непоносимост към глутен са трудно определими и комплексни. Най-често те се свързват с целиакия, чувствителност към глутен или алергия към пшеница.

  1. Целиакия – при нея глутенът предизвиква активност на имунната система, която уврежда лигавицата на тънките черва. С времето това нарушение пречи на организма да усвоява правилно хранителни вещества от храната. Хора, страдащи от целиакия, може да получат остри стомашни болки, диария или запек, подуване, обриви по кожата. В резултат на заболяването при тях често се наблюдава и загуба на тегло. По-рядко срещани оплаквания са умора, анемия, депресия, мудност. Понякога се поява и „мозъчна мъгла“ (от англ. brain fog), за която е характерно объркване, забравяне и затруднено фокусиране. Поради факта, че тези симптоми се срещат при голям процент други заболявания, целиакията е трудна за диагностициране. Диетата без глутен е жизненоважна за справяне с това автоимунно заболяване.
  2. Чувствителност към глутен (NCGS) – при чувствителност към глутен няма увреждане на лигавицата на тънките черва, както при целиакия, макар симптомите и при двете да са сходни. Основните симптоми при NCGS са поява на коремна болка и подуване, диария, запек, обрив, главоболие.
  3. Алергия към пшеница – имунната система счита глутена или други протеини, срещани в пшеницата, за причинители на болест. Симптомите са подобни като при вирусно или бактериално заболяване. В организма се създават антитела срещу този протеин, което може да доведе до различни реакции в тялото, включително и затруднено дишане.

Повечето хора нямат проблеми с глутена и могат да го консумират без странични оплаквания и симптоми. Но за хората, страдащи от целиакия или друга глутенова непоносимост, безглутеновата диета би могла да помогне за значително подобряване на качеството на живот. Основната полза от тази диета е да се излекуват червата и човек да може да усвоява пълноценно всички полезни хранителни вещества, от които се нуждае. Това води до  повишаване на енергията и справянето с умората и другите симптоми на глутеновата непоносимост.

Ползи от безглутенова диета

Хранене без глутен може да осигури ползи за здравето и за хора, които не страдат от целиакия или друг глутенов проблем.

Всеки, който желае да се възползва от свързваните с този начин на хранене ползи (подобряване на здравето, загуба на тегло и повишаване на енергията), може да спазва безглутенова диета.

Спазването на безглутенова диета се свързва и с облекчаване на умората и стомашни оплаквания като:

  • Подуване;
  • Диария или запек;
  • Газове.

Спазването на този вид хранителен режим би могло да доведе и до сваляне на килограми. Това се дължи на факта, че при него се консумират повече плодове, зеленчуци и протеинови храни, като се елиминират повечето въглехидратни и висококалорични храни (хляб, закуски, паста и др.).

Макар да се счита, че безглутеновата диета има много ползи за здравето, добре е да се отбележи, че продължителното ѝ спазване може да доведе до някои хранителни дефицити като липса на желязо, цинк, калций, витамини B9 и B12, витамин D, фибри.

Какво може да консумираме при безглутенова диета

Концепция за безглутенова диета - какво можем да консумираме
Безглутенова диета – кога спазваме такава и какво може и не може да консумираме при нея 3

Храненето без глутен е трудно постижимо, защото пшеницата и нейните подвидове са основен компонент в много продукти – хлябове, закуски, торти, паста. Спазването на такъв режим изисква голямо внимание при подбиране на храната и проверка на всяка една съставка в нея.

И тогава логично често се появява въпросът кои храни са без глутен? Макар това хранене да е доста ограничаващо, все пак има храни, които не съдържат глутен:

  • Пресни плодове и зеленчуци;
  • Цели яйца;
  • Сурови ядки;
  • Месо и риба;
  • Млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирена, като при тяхната селекция е много важно да се избират продукти без  добавени овкусители, поради опасност от наличие на глутен в тях;
  •  Някои зърнени и нишестени продукти също могат да бъдат част от безглутенова диета – елда, амарант, киноа, соя, царевица, тапиока. При използване на брашна от тези продукти винаги е добре да се проверява дали в тях няма следи от глутен;
  •  Брашна като бадемово, кокосово, от тапиока, от соя и царевично. Винаги трябва да се проверява за обозначение, че продуктът е безглутенов, отново заради възможността да имат добавки в тях, които съдържат глутен;
  •  Ориз – независимо дали става въпрос за бял, кафяв или друг вид ориз, той е сред продуктите, които нямат глутен;
  •   Картофи – може да се консумират картофи, картофено нишесте, картофено брашно;
  •  Ядки и семена – бадеми, орехи, пистачо, кашу, чиа, лешници, ленено семе. Важно е да се консумират сурови, защото при изпичане често се използва и пшенично брашно.
  •  Масло, зехтин, кокосово олио и други зеленчукови олиа.

Какво не може да консумираме при безглутенова диета

Безглутенова диета - какво не можем да консумираме
Безглутенова диета – кога спазваме такава и какво може и не може да консумираме при нея 4

Както споменахме, цялостното избягване на глутен е изключително трудно, поради влагането му в много храни и напитки.

Но основните храни, които трябва да се избягват, са направените от пшенично брашно и всички негови хибриди. Пшеничните брашна имат различни наименования според това какъв процес на обработка са минали или как е смляна пшеницата. Срещат се семолина, фарина, грахам, както и обогатени с витамини и минерали брашна. Всички те имат глутен.

Освен пшеница, трябва да се избягва консумацията и на:

  • Ечемик
  • Ръж
  • Тритикале (кръстоска между пшеница и ръж)
  • Спелта
  • Лимец
  • Овес

Макар овесът да не съдържа глутен, има вероятност той да бъде замърсен с глутенов продукт (пшеница, ечемик, ръж) по време на производството. Задължително е при консумация на овесени продукти, като например овесени ядки, да се проверява дали са безглутенов продукт.

При спазване на хранене без глутен може да се консумират напитки, които са направени от ориз, соя, царевица и са обозначени като безглутенови. Трябва да се избягват всички видове бира, защото съдържат глутен.

След като разгледахме основните позволени и забранени храни при безглутенова диета, е важно да отбележим, че ефектите от спазването ѝ може да не се проявят веднага. При хора с увреждане на червата, причинено от глутенова консумация, възстановяването може да отнеме между шест месеца до няколко години. Това зависи от комплекс от фактори като възраст и тежест на увреждане.

Затова, когато спазваш безглутенова диета, е важно да обръщаш внимание на тялото си и на това какви сигнали дава то. Ако няма подобрение на симптомите или настъпи влошаване, задължително трябва да се направи консултация с лекар.

Напитки и храни без глутен – таблица

В момента на пазара могат да се открият голям брой продукти без глутен, но винаги трябва внимателно да се проверяват обозначенията на етикетите и дали са подходящи за този режим.

Това важи особено за храни като сосове и дресинги, супи, чипсове, барчета, печива, ядки, протеинови прахчета, хранителни добавки и други. В тях често се използват брашна за сгъстяване или обработка на продукта. На етикетите този глутен може да е обозначен под различно наименование като малтодекстрин, хидролизиран растителен протеин, модифицирано хранително нишесте, овкусител и други.

За да те улесним в спазването на безглутенова диета, в следващата таблица сме се постарали да ти представим по лесен начин кои продукти можеш да консумираш и кои не.

Храни без глутен – таблица

Позволени храни и напиткиХапвай само ако са обозначени като безглутенов продуктЗабранени храни и напитки
Яйца Месо Риба Плодове Зеленчуци Млечни продукти без овкусители и добавки Царевица Киноа Ориз Картофи Ядки и семена Ядкови млека Сладко от плодове 100% плодов сок Мед Черен шоколадПаста Млечни шейкове Десерти – мъфини, кексове, петифури и други Торти Плодови млека Шоколад Плодови сокове Сосове Мариновани, овкусени, в сос или панирани меса или рибни продукти Пица Сайдер, безглутенови бири и лагери, ликьори, портвайн, шери, спиртни напитки  Пшеница Ръж Булгур Лимец Семолина Грахам Спелта Кускус Паста Сладкарски изделия Зърнени закуски Тестени закуски Крутони Изсушени плодове Сосове Бира Пица

Сладки изкушения без глутен и захар от Baci Dolci

Стандартно храненето без глутен изключва всички сладкарски изделия, което прави трудно хапването на нещо сладко при такъв режим.

Затова от Baci Dolci приготвяме специално селекция с продукти без глутен и захар. Наша грижа е всеки, който страда от глутенова непоносимост, целиакия или спазва строг хранителен режим без глутен, да може да се наслади на вкусен сладкиш, приготвен с качествени съставки.

Продуктите ни без глутен и захар включват различни видове десерти, подходящи за почерпка за теб, за приятел или дори за голямо фирмено парти.

Едни от най-популярните сред нашите продукти са:

Поръчката на безглутенов десерт от нас ти гарантира, че ще имаш нещо вкусно за подслаждане на деня, без да нарушаваш своята безглутенова диета.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!