Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Идея за бързо хапване в италиански стил – панцероти с различни плънки

Италиански панцероти върху дървена дъска, аранжирани с домати и босилек

Приготвянето на бърза закуска за работа или за неочаквани гости често може да се превърне в изпитание. Да е нещо вкусно, засищащо и здравословно, което да впечатли твоите гости. Същевременно да е различно от готовите дребни соленки със съмнителен състав, които остават недокоснати в края на деня.

В статията ще ти разкажем малко повече за панцеротите – вкусни италиански солени закуски, от които определено няма да остане и троха. Те могат да са идеалната засищаща следобедна закуска на работа или прекрасна изненада за любимите хора у дома.

Какво са панцероти

Панцерото (единствено число) е малка тестена закуска, която по подобие на италианската пица калцоне е затворена и крие вкусна плънка в себе си.

Тези закуски, появили се първо в Пулия, Италия,  са типичен пример за вкусна домашна италианска храна, която включва трите основни храни, с които страната е известна – моцарела, домати и пица.

В миналото приготвянето на панцероти е било добър начин да не се хаби останало тесто за направа на хляб или пица, а да се използва заедно със задължително присъстващите в един италиански дом съставки – домати и риган. Класическият пълнеж от моцарела, домати и риган е най-широко разпространен, но съществуват и много вариации за неустоими панцероти с друга плънка.

Понякога тя е повлияна от съставките, които са характерни за региона. В южните части на страната е по-вероятно да откриете панцероти с вариации от пълнеж от сирена – рикота или скаморца, а в други региони аншоа, прошуто или маслини.

Тъй като панцероти са широко разпространени из цяла Италия, малки разлики в плънката или наименованието не са необичайни. В Пулия се срещат като пържени панцероти, а в Кампания като пържена пица. Ще ги откриеш в заведенията или в местенцата в малките тесни улички, където се продават вкусни прясно приготвени тестени закуски.

Как се приготвят панцероти

Приготвяне на панцероти
Идея за бързо хапване в италиански стил - панцероти с различни плънки 3

Класическите панцероти се правят с бяло брашно, но може да се срещнат и вариации с пълнозърнесто или дори брашно от грис. Рецептата за тестото обикновено включва мая, щипка сол и захар, вода и зехтин. Може да се използва и готово тесто за пица.

От използваното тесто се оформят топчета и се оставят да втасат. След като тестото се е надигнало, всяко топче се разточва върху набрашнена повърхност. След това се поставя лъжица пълнеж в центъра на всяко разточено кръгче, то се сгъва около пълнежа, за да се създаде форма на полумесец, и краищата се притискат заедно, за да се запечатат. Може да се притиснат с пръсти или с вилица, за да стане по плътен и интересно оформен край на панцероти.

Напълнените полумесеци се пържат за няколко минути на страна в предварително загрято на 170°С градуса олио. Макар класическият метод за приготвяне на панцероти да изисква пържене в загрята мазнина, те могат и да бъдат изпечени за по-здравословен техен вариант. Панцероти се пекат в предварително загрята на 160 -170°С градуса фурна за около 20 минути.

Идеи за бързо хапване в италиански стил с панцероти

Панцероти с домати и моцарела
Идея за бързо хапване в италиански стил - панцероти с различни плънки 4

Тази популярна вкусна италианска храна е подходяща за лека закуска или предястие, както и за бързо и питателно хапване на крак дори и в движение.

Панцероти с моцарела и доматен сос е класическият вариант, но могат да се приготвят с различни вариации на пълнеж според вкусовите предпочитания. Например панцероти с кайма и доматен сос или по-лек вариант на панцероти с пълнеж от бъркани яйца, шунка и сирене. Ако не искаш месо, може да замениш шунката със сладка царевица и лук за вкусна зеленчукова версия на панцероти. Ако обичаш пикантни вкусове, добави ситно нарязана люта чушка към пълнежа.

Панцероти са толкова лесна и позволяваща експерименти рецепта, че е възможно да бъдат приготвени дори и в сладък вариант. Популярна сладка закуска са панцероти с пълнеж рикота и малини, пълнеж течен шоколад или конфитюр. А един особено вкусен солено-сладък вариант е да се приготвят панцероти с рикота и горгонзола и мед според това какъв е желаният баланс между сладко и солено.

Има много идеи за бърза сладка или солена закуска с панцероти. Всички те са лесни за приготвяне и могат да бъдат на масата за нула време. Така че, ако търсиш идея за бърза вкусна закуска, панцероти определено ще ти хареса!

Панцероти от Baci Dolci

Панцероти от Baci Dolci са вкусна храна, на която можеш да се насладиш по всяко време на деня, без да се налага да месиш или да създаваш хаос в кухнята.

Нашите панцероти са приготвени с качествени съставки и интересни пълнежи, подходящи за всеки повод.

Предлагаме класически панцероти, приготвени единствено с пълнеж от моцарела и доматен сос, както и няколко варианта с по-интересни допълнения:

Нашите панцероти могат да се изпържат в гореща мазнина или да се изпекат в предварително загрята фурна за 20 минути на 160 °С градуса.

Това е нашето предложение за бързо хапване в италиански стил, което е вкусно, засищащо и здравословно. Панцероти – италианското мини калцоне – е чудесен избор, който се приготвя бързо и лесно и определено ще впечатли твоите гости.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!