Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Какви сладкиши можем да си позволим, ако спазваме диета без глутен

Бадемов кейк без глутен и надпис Gluten Free с тебешир

Да хапваш сладкиши, когато си на диета, често е мисията невъзможна, особено когато тази диета включва строги хранителни ограничения и изключва повечето вкусни десерти. Безглутеновата диета е точно такъв строг хранителен режим, който не позволява консумиране на приготвени с обичайни съставки десерти.

В статията ще разгледаме какви точно продукти изключва безглутеновата диета и с какво може да ги замениш. Ще ти дадем идеи как да похапваш здравословни десерти дори и да си на строг режим.

Какво представлява диетата без глутен

Различни безглутенови брашна
Какви сладкиши можем да си позволим, ако спазваме диета без глутен 4

Тази диета изключва глутена – протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Тя се препоръчва за хора с целиакия, чувствителност към глутен и алергии към пшеница.

Чувствителността или алергията към този протеин предизвикват симптоми като стомашна болка, диария и умора. Диета без глутен може да бъде полезна и за хора с други стомашно-чревни проблеми като синдром на раздразнените черва.

При безглутеновата диета се елиминират храни, които съдържат глутен. Това включва различни форми на пшеница като твърда пшеница, грис, жито, спелта, грахам, лимец и други.

Диетата без глутен изключва и всички ръжени продукти като ръжен хляб, ръжени трици, ръжени сухари, както и всички продукти от ечемик – като ечемичен малц, брашно и ечемичена вода.

Овесът обикновено се счита за безопасен за хора на безглутенова диета, но е важно да се направи консултация с лекуващия лекар или диетолог, тъй като някои хора с целиакия може да са чувствителни към овес.

Други храни, забранени при безглутенова диета, са всякакви продукти, направени с пшеница, ръж или ечемик като хляб, тестени изделия, зърнени храни, солени и сладки бисквити, сладкиши, тесто за пица и бира.

Възможно е хора с целиакия да бъдат чувствителни и към млечни и  соеви продукти и яйца.

При такива хранителни ограничения в диетата класическите сладкиши, включващи млечни продукти, яйца и пшеница, не могат да се консумират. Често е трудно да се открият сладкиши, които могат да се хапват без странични ефекти за организма.

Единствен вариант за хора, спазващи диета без глутен, са сладкишите без глутен и захар.

Сладкиши без глутен и захар, които може да се консумират при безглутенова диета

Безглутеново брауни с малини
Какви сладкиши можем да си позволим, ако спазваме диета без глутен 5

Има много безглутенови брашна, подходящи за приготвяне на безглутенови десерти. Днес на пазара има и редица сладкиши без глутен и захар, които са безопасни за консумация от хора с целиакия или непоносимост към глутен.

Повечето сладкиши без глутен и без захар са направени с естествени съставки, което ги прави по-здравословен вариант от традиционните сладкиши. Често в тези здравословни десерти  са включени и цели, непреработени съставки, носещи допълнителни ползи за организма като пресни плодове, ядки, семена. За тях се използва и шоколад без захар и глутен, който да не вреди на организма и да не носи допълнителни калории.

Сред някои от най-популярните вкусни и здравословни десерти без глутен и захар, за които лесно може да се открие рецепта онлайн, са:

  1. Шоколадов бананов хляб – този бананов хляб, който най-често се прави с бадемово брашно и се подслажда с мед, е идеален за бърза и здравословна закуска.
  2. Брауни с тиквички – приготвя се със ситно настъргани тиквички и брашно от бадеми и се подслажда с мед или кленов сироп. То е идеалният сладкиш без глутен и захар, който да задоволи желанието за шоколад без захар.
  3. Шоколадова торта без глутен – тази шоколадова торта най-често  се прави с бадемово брашно и кокосов крем и се подслажда с мед. Това е здравословна и вкусна алтернатива на традиционната шоколадова торта.
  4. Смути от плодове и зеленчуци – прави се от пресни плодове и зеленчуци и е чудесен начин да си набавиш дневната доза витамини и минерали. Може да направиш всякакви комбинации според своя вкус и нужди. Една много вкусна комбинация е с горски плодове, банан и бейби спанак, а млякото може да е ядково или краве.
  5. Мъфини без глутен – тези мъфини могат да се приготвят с безглутеново или ядково брашно и полезни съставки като естествени подсладители, бадемово мляко, мед, шоколад без захар и глутен. Кексчетата без глутен може да не са толкова пухкави, колкото тези с брашно, но са по-сочни и по-плътни от традиционните. Мъфините без глутен са здравословен и засищащ десерт, идеален за бърза закуска или следобеден снакс на работа.

Сладкиши без глутен и захар от Baci Dolci

Парче безглутеново тирамису и чаша кафе
Какви сладкиши можем да си позволим, ако спазваме диета без глутен 6

Богатата селекция от сладкиши без глутен и захар на Baci Dolci със сигурност ще зарадва гостите на следващото парти или семейно събиране.

Имаме всичко от класическа шоколадова торта до по-уникални вкусове като торта Пистачо с ягоди и Матча с орехи. И, разбира се, тортите ни са направени с най-добрите съставки и са невероятно вкусни!

Ако искаш по-специална торта с надпис или в по-голям размер, можеш да селектираш торта по поръчка без глутен и захар. Сред нашите торти без глутен и захар са Пистачо с ягоди, Тирамису, Шоколадов трюфел, както и абсолютно уникална и авторска торта Рондине, която ще те омагьоса със своя невероятен вкус.

Независимо дали страдаш от целиакия, или просто търсиш вкусна сладка почерпка без глутен и захар, не забравяй да разгледаш нашата селекция от сладкиши без глутен и захар.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!