Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Какви продукти съдържат суровите веган десерти

Сурова веган торта с шоколадова украса

Суровите веган десерти, както подсказва и тяхното име, са сладкиши, които съдържат веган продукти, вместо животински, и не преминават през термична обработка.

В статията ще разгледаме по-подробно суровите веган сладости и какви продукти се включват в тях. Ще ти дадем и няколко идеи как да си приготвяш тези по-здравословни десертни алтернативи.

Защо веган продуктите и приготвяните с тях веган десерти набират популярност

Суровите веган десерти набират популярност по различни причини. От една страна, те се разглеждат като по-здравословна алтернатива на традиционните десерти, защото не съдържат рафинирана захар и са пълни със здравословни съставки. Този тип десерти са чудесен начин да се насладиш на сладостта на десерт без огромния калориен и нездравословен принос на бялата захар и останалите преработени изкуствени съставки (оцветители,  ароматизанти и пр.).

От друга страна, суровите веган десерти често са без глутен и са направени с непреработени съставки. Това ги прави привлекателни за хора, които търсят по-здравословни и натурални варианти. Те могат да бъдат консумирани и от хора с хранителни алергии и непоносимости към млечни продукти, глутен и яйца.

Какви са основните съставки в суровите веган десерти

Веган торта без печене с ягоди
Какви продукти съдържат суровите веган десерти 5

Суровите веган десерти обикновено се правят със сурови и нерафинирани съставки. Едни от основните използвани веган продукти са суровите плодове и зеленчуци, ядки (ядкови млека, масла и тахани), семена.

Обичайните плодове, използвани в суровите веган десерти, включват банани, авокадо, ябълки, портокали и ягоди, както и сушени плодове. Макар и по-малко като варианти, зеленчуците също са прекрасен веган продукт за десерт. Може да се използват авокадо, моркови, тиквички и други.

Ядките и семената, които често се влагат в този тип десерти, включват бадеми, кашу и семена от чиа.

Суровите веган десерти могат също да съдържат различни други съставки като рожков, какао, канела, джинджифил и други. Разнообразието от веган продукти обяснява защо възможностите за създаване на различни веган сурови десерти са наистина безброй.

Какви продукти не съдържат суровите веган десерти

Разгледахме подробно веган продукти за суров десерт, а сега ще видим какво не може да се включва в него.

Веган десертите не съдържат животински и млечни продукти като:

  • мляко, независимо дали кисело, прясно, или бътърмилк;
  • масло;
  • сметана, маскарпоне;
  • сирене, извара, котидж сирене;
  • млечен шоколад;
  • яйца;
  • мед;
  • желатин (тъй като е продукт от животински произход).

Веган заместители на яйца и други популярни съставки

Надпис Vegan с букви от плодове, подправки и семена
Какви продукти съдържат суровите веган десерти 6

Маслото, яйцата и млякото са основни съставки в традиционните десерти. За да се получи един веган сладкиш, тези популярни продукти се заменят с веган продукти.

Сиренето често се заменя с тофу, а млякото с растително мляко, което може да бъде бадемово, овесено или оризово. Ако рецептата изисква сметана, към ядковото мляко може да се добави малко ябълков оцет, който ще пресече сместа и ще доведе до образуване на каймак. Подобен принцип се използва за направа на бътърмилк.

Сред най-предпочитаните заменители на маслото са олио, какаово и кокосово масло (или кокосова сметана). Олиото няма мирис или вкус и няма да повлияе на вкуса на десерта, а кокосовото масло придава приятен кокосов аромат. Друг по-интересен заменител на маслото са авокадото и таханът. Таханът може да е лешников, сусамов, орехов, слънчогледов и да се подбере според вкусовите предпочитания. Авокадото най-често се пасира до пухкав веган крем.

Млечният шоколад се заменя с шоколад за готвене, шоколадов кувертюр или друг шоколад без съдържание на животински продукти. Ако искаш използваният от теб шоколад да е без захар за максимално здравословен десерт, може да избереш шоколад с естествен подсладител или шоколадов чипс без захар.

Един по-често срещан проблем е с какво да се заменят яйцата при приготвяне на веган десертите. Всъщност има доста варианти на веган заместител на яйца. Най-лесният и простичък сред тях е да се използва вода или газирана вода (1/4 ч.ч. отговаря на 1 яйце) или готов заместител, който по размер прилича на пакетче бакпулвер.

Популярна алтернатива на яйцата, особено за суровите веган десерти, са смеси, приготвяни с ленено семе или чиа. Смесва се 1 супена лъжица ленено семе или чиа с три супени лъжици вода, изчаква се около 10-15 мин, докато водата се желира, и може да се използва. Това се равнява на 1 средно яйце. 

Друга алтернатива, която често може да срещнеш в суровите веган десерти, е плодово пюре. Например пюре от ябълки или банани може да замести чудесно яйцата и да се използва дори и в печени веган бисквитки и кексчета.

Вместо мед във веган рецептите се използват растителни подсладители и зърнени сиропи като сироп от агаве или ечемик. Фурмите, стафидите и други сушени плодове могат да се използват за подслаждане на сладкиши, десерти и смутита.

За приготвяне на рецепти, съдържащи желатин, се използва пектин или агар агар (извличан от водорасли).

Възможни комбинации за приготвяне на сурови веган десерти

Веган близалки от банан с шоколадова глазура, поръсени със захарни сърчица и ядки
Какви продукти съдържат суровите веган десерти 7

Има много и вкусни и лесни за приготвяне рецепти за сурови веган десерти. Сред най-популярните е суров веган шоколадов мус, направен само от три съставки: авокадо, какао и кленов сироп (или мед), които се блендират заедно.

Друга лесна веган рецепта включва единствено банани, веган шоколад и ядки. Бананите се обелват и нарязват на половина, потапят се в разтопения шоколад и се нареждат на хартия за печене. Поръсват се с орехи, бадеми или натрошени веган бисквити. Когато шоколадът стегне, са готови за хапване. Бананите може да се сложат на клечка и дори да се замразят за няколко часа преди да се потопят в шоколада, за да се получи вкусен домашен веган сладолед.

Други популярни веган десерти са сурова веган шоколадова торта, сурови веган браунита или сурови веган бисквитки.

Този тип десерти имат и друго предимство. Те не само могат да се приготвят лесно, но и спестяват време, защото не налагат включване на фурна, загряване и часове изпичане и следене десертът да не изгори.

Веган крем за торта

За да се приготви веган крем за торта, може да се използват  съставки като авокадо или кокосов крем. Най-популярният веган крем е шоколадовият авокадо мус, за който ти споменахме по-рано. За получаване на вкусен веган крем за торта съставките трябва да се смесят и блендират до гладка, кремообразна консистенция.

Когато подбираш съставките, е важно техният вкус да ти допада и да се балансират добре с останалите веган продукти.

Веган продукти и популярни рецепти за веган торта с тях

Парче суров веган чийзкейк с лимонови корички
Какви продукти съдържат суровите веган десерти 8

С веган продукти може да се приготвят прекрасни, вкусни, свежи и здравословни веган торти. Например нашата сурова веган торта Тирамису, която е вдъхновена от класическото тирамису, е суров вариант на десерта, който може да се хапва от всеки, дори и ако спазва хранителни ограничения.

Една по-интересна веган торта рецепта с много вариации е веган чийзкейкът. Може да се открие ягодов чийзкейк, приготвен с кашу, ягоди и лимонов сок, както и мраморен чийзкейк, чийзкейк с малини и други интересни комбинации.

Ползите от консумация на сурови веган торти и други десерти

Яденето на сурови веган десерти има редица предимства. Това е здравословен начин да задоволиш желанието си за сладко. Суровите веган десерти се правят с веган продукти като плодове, ядки и семена и не съдържат преработена захар и нездравословни мазнини.

Суровите веган десерти обикновено са с по-ниско съдържание на калории от традиционните им аналози. Това означава, че можеш да се насладиш на вкусен десерт, без да се притесняваш за натрупването на килограми. И накрая, суровите веган десерти често са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да помогнат за укрепване на твоето здраве.

Следващия път, когато търсиш здравословно и вкусно лакомство, заложи на суров веган десерт. Можеш да избереш сред здравословните предложения на сайта ни и да поръчаш бързо и лесно!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!