Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Веган хранене и сладкиши – възможна ли е комбинацията

Веган чийзкейк

Успешното съчетаване на веган хранене и сладкиши е възможно, благодарение на многото веган рецепти за десерти. Вместо стандартните продукти за сладкиши като бяла захар, яйца и масло, за тези рецепти може да се използват съставки като растителни млека, веган масло и естествени подсладители.

В статията ще разгледаме по-подробно веган храненето и веган десертите и ще ти покажем как можеш лесно да съчетаеш привидно невъзможната комбинация – веган хранене и сладкиши.

Какво е веган хранене

Чиния и прибори от дърво с надпис Vegan
Веган хранене и сладкиши - възможна ли е комбинацията 4

Веган храненето не включва животински продукти – не се консумират месо, млечни продукти, яйца и мед. Едно веган меню не може да включва и продукти, които съдържат съставки от животински произход като желатин и някои захари.

Храните, върху които се набляга при този начин на хранене, са плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и други растителни храни.

Съставките, които най-често се използват за здравословни и вкусни веган сладкиши са:

  • плодове – банани, портокали, боровинки, малини и други;
  • зеленчуци – авокадо, спанак;
  • сушени плодове – стафиди, сини сливи, смокини и сушени кайсии;
  • ядки – бадеми, орехи;
  • ядкови млека и масла;
  • тахан;
  • зърнени и семена – чиа, лен, киноа, соя, амарант.

Нека разгледаме и как по-конкретно могат да се използват и комбинират тези веган храни, за да се получи вкусен и здравословен веган сладкиш.

Веган сладкиши

Ягодов веган десерт без печене
Веган хранене и сладкиши - възможна ли е комбинацията 5

Веган сладкишите са десерти, които най-често са направени от семена, ядки, плодове, зеленчуци, какао и рожков. За подслаждане обикновено се използва естествената сладост на плодовете и сушените плодове, кленов сироп или естествени подсладители като стевия, еритритол и други. В тях не може да има добавени животински продукти, затова млякото, маслото и яйцата имат заместители.

  • Маслото може да се замени с олио, авокадо, кокосово или какаово масло.
  • Яйцата могат да се заменят с вода, плодови пюрета, ленено семе, чиа. Предлагат се и готови пакетчета веган заместител за яйце, които лесно се откриват в големите био хранителни магазини.
  • Млякото може да се замени с растително мляко – оризово, бадемово, овесено и други.
  • Сметаната обикновено се заменя с кокосова сметана.

Веган сладкишите може да включват и подправки като джинджифил, канела, карамфил и други.

Веган сладкишите се приготвят без пшеница, млечни и животински продукти, яйца и рафинирани захари, което ги прави подходящи за консумация и от хора, страдащи от целиакия, глутенова или лактозна непоносимост. Поради това, че са направени от непреработени естествени продукти, те са по-полезни за тялото.

Суровите веган сладкиши не изискват готвене и топлинна обработка на продуктите, което обяснява защо естествените цветове при тях са по-живи, а използваните аромати по-силни. Веган сладкишите често имат впечатляващ вид, който се дължи на запазените естествени цветове на съставките.

Разлика между веган сладкиши и традиционни сладкиши

Веган сладкишите, както и веган сладкишите без печене, се различават от традиционните сладкиши. 

Суровите десерти и сладкиши обикновено се правят чрез смесване или блендиране на съставките до достигане на желаната консистенция.  Тъй като десертите без печене не изискват готвене и/или печене, а са просто смес от растителни съставки, които след това се охлаждат в хладилника или се оставят на стайна температура, те могат да имат различна текстура.

От друга страна е възможно някои веган сладкиши да приличат на традиционни сладкиши, заради това, че част от продуктите им преминават някаква форма на топлинна обработка. Например при стопяване на веган шоколад или при приготвяне на бисквитки. 

Възможно ли е веган меню, включващо перфектната комбинация между веган хранене и сладкиши

Различни веган храни - зеленчуци, билки, ядки и бисквити
Веган хранене и сладкиши - възможна ли е комбинацията 6

Комбинацията от веган храна и сладкиши е възможна. С малко креативност може да направиш вегански версии на почти всяко сладко лакомство, за което се сетиш! Така че не се страхувай да експериментираш в кухнята и да измисляш свои собствени веган сладки творения.

Съществуват много вегани рецепти както за солени, така и за сладки ястия. Независимо дали искаш обилно веган ястие, или лека и ефирна веган торта, със сигурност ще намериш рецепта, която да отговаря на твоя вкус. Предлагат се и много подходящи за вегани опции за бонбони и шоколад. Така че, ако търсиш начин да задоволиш желанието си за сладко, със сигурност ще откриеш множество възможности.

Ето няколко идеи за веган десерт, които можеш да приготвиш у дома:

  • Веган шоколадов мус
  • Веган бисквитки
  • Веган кексчета
  • Веган брауни

Всъщност, веган шоколадовият мус е една от най-популярните и лесни рецепти. Трябват ти само два броя узряло авокадо, какао и подсладител по избор. Всичко се пасира и се поръсва с черен шоколадов чипс без захар и глутен.

Веган сладкиши без печене от Baci Dolci

Показахме ти, че може да спазваш веган хранене и успешно да съчетаваш веган меню с десерти. Предлагаме ти бърз и лесен начин да се насладиш на вкусен и здравословен десерт, без да се налага да прекарваш дълго време в кухнята, изпробвайки сладкарските си умения.

Може да избираш от нашите сурови веган предложения:

Нашите предложения, приготвени с висококачествени съставки, любов и внимание, са полезни за тялото и със сигурност ще задоволят апетита ти за сладко.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!