Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. в рамките на град София!

Какво е матча и как се използва в сладкарството

Напитка с матча и купичка с традиционния зелен чай

Наситено зелената матча традиционно се смята за полезна напитка с ободряващо действие. Пиенето на чай матча е стара и вековна традиция, която се връща почти 1000 години назад. Традицията може да бъде открита, вплетена в историите на държавите Китай и Япония, когато първата е била управлявана от династии, а втората от кланове.

Тази суперхрана е нещо повече от напитка. Матчата може се превърне в  една от основните съставки на вкусен десерт, който е едновременно полезен и утоляващ желанието за сладко.

В статията ще разгледаме какво представлява суперхраната с мек зелен цвят и какви рецепти с матча, включително и десерти с матча, могат да се приготвят с нея.

Какво е матча

Матча всъщност е сорт зелен чай, Camellia sinensis, който се стрива на прах и може да се консумира залят с гореща вода като чай.

Отглеждането на матча има своите специфики. Тайната се крие в култивирането му в сянка, без досег на слънчева светлина, в последните няколко седмици преди прибиране на реколтата. Така растението има по-високо съдържание на хлорофил, кофеин, теанин и други полезни вещества. Това обяснява как една чаша матча се равнява на около 3-4 чаши зелен чай и защо се нарича „суперхрана“.

Ето какви ползи за организма носи консумацията на матча:

  • тонизиране;
  • стимулиране на метаболизма;
  • подобряване на памет и концентрация;
  • облекчаване на стрес и психическо напрежение;
  • помага за здравето на зъбите и венците, заради високо съдържание на флавоноиди;
  • помага за здравето на сърцето;
  • подпомага имунната система;
  • спомага за снижаване на възпаления в организма;
  • подпомага храносмилателния процес.

Как би могла да се използва матча в сладкарството

Чийзкейк с матча, декориран с цвете
Какво е матча и как се използва в сладкарството 4

Матча се смята за популярен заместител на сутрешното кафе, защото има ободряващо действие и съдържа много полезни за тялото вещества. Освен матча и матча лате могат да бъдат открити много рецепти с матча като добавка към смути, шейк или просто като поръска за напитка. Тази яркозелена и изключително полезна добавка може да бъде основен елемент и в сладкарството.

При включването ѝ в рецептите е добре да се съобрази една интересна особеност на различните класове матча, подходящи за чай или за готвене. Има церемониален, премиум и кулинарен клас матча.

Церемониалната матча е предназначена да се консумира самостоятелно, разбита с традиционна дървена бъркалка в гореща вода. Премиум се използва и самостоятелно за напитки като матча лате, а кулинарната е подходяща за печива и десерти.

Всеки клас матча има своите малки разлики, като най-лесно забележима е яркостта на цвета, дължаща се на разликите в количество хлорофил.

Кулинарната матча, която е подходяща за десерти с матча, е в по-мек зелен нюанс, а церемониалната е ярко зелена. Церемониалната матча е с много висока цена. Премиум клас матча се доближава повече до церемониалната, като цветът е също толкова ярък, но вкусът е по-мек.

Като цяло вкусът на матча се описва като концентриран вкус на зелен чай със сладки и леко горчиви нотки.Всеки клас матча е с характерен вкус. Например премиум и церемониален са ярки на цвят, но вкусът им е по-мек. Кулинарният клас, макар и с не толкова наситен цвят, е с малко по-интензивен вкус на зелен чай, отново с лека сладко-горчива нотка, създаден, за да изпъква в различни печива и десерти. Обикновено той е фино смлян и без бучици, като е подходящ за приготвяне на различни десерти с матча.

Основните разлики между церемониалната и кулинарната матча са техният вкус и начинът, по който са предназначени да бъдат приготвени. Независимо кой вид се използва за направа на напитка, суров десерт или торта с матча, освен красив зелен цвят, тя ще донесе и множество ползи за организма.

Рецепти с матча

Здравословна напитка с матча
Какво е матча и как се използва в сладкарството 5

Може да се открият стотици рецепти с матча за приготвяне на вкусни, лесни и здравословни напитки и печива. Най-лесна е рецептата за чай матча вместо сутрешно кафе, със или без мляко, която може да се приготви бързо и лесно.

Макар указанията за приготвяне на всеки производител на матча да имат малки разлики, може да се следва тази бърза и лесна рецепта с матча. Смесва се една чаена лъжичка (или бамбукова лъжичка за чай) матча с няколко лъжици гореща вода. Разбърква се с бамбукова четка за чай или миксерче за пяна. Долива се гореща вода или предварително загрято и разбито с миксер за пяна прясно мляко (може да се замени с овесено, бадемово, соево). По желание се добавя и естествен подсладител като агаве, кленов сироп, мед или стевия. Препоръчва се да се пие веднага след приготвяне, защото матча прахът не се разтваря, а само се смесва с горещата вода.

Интересният земен и наситен вкус на матча се съчетава прекрасно с печива с вкус на ванилия, джинджифил, бял шоколад, лимон, орехи. Бонус е, че зеленият цвят може да играе роля на естествен оцветител за приготвяне на бисквити, глазури, фростинг или други десерти.

При приготвяне на бисквитки може да се добавят 2 с.л. матча към сместа с брашно. Ако искаш да приготвиш глазура с естествен зелен цвят, може да добавиш 1 ч.л. матча, пресята заедно с пудрата захар, при приготвяне на глазурата или да поръсиш завършения десерт с матча праха.

Съществува голямо разнообразие от рецепти с матча, а това са само част от по-лесните за приготвяне сладости:

  • Смути с матча и горски плодове
  • Мъфини с матча
  • Матча чийзкейк
  • Матча със сутрешните овесени ядки или овесена каша
  • Сурови матча топчета с ядки
  • Матча като поръска за сладолед
  • Плодово кисело мляко с матча

Десерти с матча от Baci Dolci

Торта с матча, декорирана с ягоди
Какво е матча и как се използва в сладкарството 6

Ако искаш да опиташ десерт с матча или да изненадаш гости с него, но без да създаваш хаос в кухнята, ще ти предложим неустоими сладки изкушения.

Нашата торта с матча и орехи представлява божествена комбинация от висококачествена матча, бял шоколад и орехови блатове. Малко портокалов ликьор и поръска от смлени орехи завършват този вкусен десерт, с който да изкушиш семейство и приятели.

Предлагаме и торта без захар и глутен с матча, подходяща за диабетици, хора с глутенова непоносимост и хора, които трябва да спазват строги хранителни ограничения. Торта матча с орехи без захар и глутен е с орехови блатове без глутен и естествени захари, с между 0,4 и 1,8% обща захар, комбинация от бяла, млечна и плодова захар.

С тези две торти ти и твоите близки можете да се насладите на екзотичния и невероятен вкус на матча. А най-хубавото е, че можеш да ги поръчаш с декорация и в размер по твой избор. 

След като ти разказахме какво е матча и как може да се използва в сладкарството, се надяваме да дадеш шанс на тази суперхрана и да се насладиш на нейния вкус и невероятни ползи. И не забравяй, винаги можеш да получиш от нас десерт с матча бързо и лесно и да го хапнеш още днес.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Съдържание

    Бъди винаги информиран.

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции и новости!

    2024 © Baci Dolci | Created by DigiFox

    Абонирай се

    Научавай първи за нашите промоции
    и новости!